in ,

Warga Russia hadapi pertuduhan penipuan siber RM655 juta

PARIS: Seorang warga Russia, Alexander Vinnik, dihadapkan ke mahkamah pada Isnin atas tuduhan melakukan penipuan bernilai 135 juta euro (RM655 juta) terhadap 200 mangsa di seluruh dunia melalui serangan Ransomware.

Pendakwa raya berkata, tertuduh menghantar e-mel kepada mangsanya dalam bentuk invois yang dimasukkan dalam lampiran dan apabila lampiran dibuka, malware serta merta diaktifkan.

Satu mesej akan muncul pada komputer yang digodam itu dengan arahan membayar wang tebusan melalui mata wang Bitcoin.

Antara 188 mangsa dalam serangan yang berlaku antara 2016 dan 2018 itu adalah dalam kalangan pihak berkuasa, ahli perniagaan dan individu di seluruh dunia.

Di Perancis, kebanyakan mangsa adalah ahli majlis perbandaran tempatan, firma undang-undang atau insuran dan perniagaan skala kecil termasuk sekolah memandu dan farmasi.

Bagaimanapun, Vinnik menafikan tuduhan melakukan pemerasan dan pengubahan wang haram.

Difahamkan, penjenayah itu turut dikehendaki di Amerika Syarikat (AS) dan negara kelahirannya, Russia.

Pendakwa raya juga mengenal pasti 20 perniagaan di enam bandar sekitar Perancis yang turut menjadi mangsa penipuan selain menjejaki wang hasil jenayahnya itu melalui pelbagai akaun bank.

Menerusi siasatan yang dijalankan, terdapat akaun bank milik Vinnik dengan jumlah wang sebanyak AS$8 juta (RM328 juta).

Penyiasat AS turut mengesyaki lelaki berusia 41 tahun itu turut menjadi dalang utama bagi kegiatan jenayah siber dengan mengaut keuntungan secara haram.

AS mengenakan 21 pertuduhan terhadap Vinnik termasuk mencuri identiti, terbabit dalam pengedaran dadah dan pengubahan wang haram.

Percubaan Vinnik untuk diekstradisi ke Russia tidak berjaya, yang mana beliau turut dikehendaki pihak berkuasa negara itu kerana melakukan penipuan membabitkan AS$11,000 (RM45,617). – AFP

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AS-Indonesia perkasa hubungan ketenteraan, maritim

RGL: Laluan khas bagi pengembara Indonesia-Singapura