in ,

Usul Percaya Perdana Menteri perlu diteruskan di Dewan Rakyat

Kuala Lumpur: Susulan tarikh bersidang di pinda ke 13 September hingga 12 Oktober, Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen ke-14 yang bakal berlangsung selama 17 hari nanti memperlihatkan usul undi percaya terhadap Perdana Menteri tiada dalam agenda atau aturan persidangan.

Menerusi kenyataan dikeluarkan Ketua Pembangkang Perak, Dr. Abdul Aziz Bari berkata, setakat ini semua pihak sepakat bahawa Usul Percaya adalah perlu bagi mengesahkan keabsahan pelantikan Perdana Menteri di pertengahan penggal.

“Pelantikan Perdana Menteri baharu ketika pertengahan penggal Parlimen akibat kekosongan, memerlukan undi percaya Dewan Rakyat bagi menunjukkan beliau mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen seperti yang ditetapkan oleh Perlembagaan Persekutuan dan seperti dititahkan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

“Berbeza dengan pelantikan kerajaan oleh Seri Paduka Baginda dan Raja-raja selepas pilihan raya umum, isu keabsahan atau legitimacy bukan isu undang-undang.

“Meskipun tidak disebut dan tidak di larang dalam mana-mana peruntukan perlembagaan, proses tersebut di Malaysia agak konsisten malah lebih hampir kepada semangat perlembagaan,” sambung Aziz Bari.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tebing Tinggi itu, boleh dikatakan bahawa Usul Percaya itu adalah amalan atau tradisi yang harus diteruskan, apatah lagi dalam situasi keadaan majoriti yang tipis dan dipersoalkan.

“Dengan itu titah Seri Paduka Baginda supaya usul percaya untuk Perdana Menteri, Datuk Sri Ismail Yaakob perlu diteruskan,” tegas beliau.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah dijadual merasmikan Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-14 di Dewan Rakyat pada hari pertama, serta menyampaikan Titah Diraja.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selepas 3 dekad ‘Bayi’ album Nevermind bertindak saman Nirvana

‘Kalau nak ambil rasuah kena ambil juta-juta’-Shamsubahrin Ismail