in ,

Tak Sangka Lokasi Menarik Ini Ada di Sekinchan

Pandemik Covid-19 telah menjejaskan begitu banyak kegiatan ekonomi, ini termasuk industri pelancongan dunia. Malaysia antara yang paling terjejas kerana si pengembara, yang dulunya menjadikan aktiviti melancong sebagai rutin tahunan kini tidak mampu lagi berbuat demikian.

Namun, usah khuatir kerana di Malaysia masih banyak lagi destinasi pelancongan menarik yang boleh dikunjungi bahkan mungkin ramai yang tidak pernah sampai pun ke lokasi yang terletak hanya beberapa jam perjalanan darat.

Terletak hanya kira-kira 2 jam perjalanan dari Kuala Lumpur, Sekinchan antara destinasi yang ramai mungkin tidak tahu mempunyai banyak lokasi menarik untuk dilawati.

Sekinchan merupakan salah satu kawasan penanaman padi yang terletak dalam daerah Sabak Bernam, di pantai barat negeri Selangor arah utara dan dihubungkan antara pekan Sabak Bernam dan Tanjung Karang.

Selain menjadi sebuah perkampungan nelayan, Sekinchan sering dikunjungi untuk makanan laut segar. Panorama sawah padi di Sekinchan dan sekitarnya sering menggamit perhatian jurugambar amatur dan profesional selain tumpuan penggambaran drama dan filem.

Berikut beberapa lokasi yang wajib dikunjungi jika datang ke Sekinchan:

 

#1 Padibox Homes & Café

Homestay ini menawarkan ruang santai di antara sawah yang terkenal, semuanya dilengkapi dengan pelbagai kemudahan untuk memastikan penginapan yang menyenangkan.

Mereka yang menginap di Padibox Homes & Cafe bukan saja dapat menikmati pemandangan sawah yang indah dan terbentang luas malah ‘port’ yang amat menarik untuk bergambar. Rugilah kalau anda ke Sekinchan kalau tidak merasai pengalaman menginap di sini dengan harga bilik yang sangat berpatutan.

  (Gambar-Trip Advisor)
                                                                                                              (Gambar-DiscoverKL)
                                                                                                          (Gambar-Trip Advisor)

#2 N.16 Bus Café

Terletak hanya bersebelahan Padibox Homes, kafe berkonsepkan kontena dan bas ini amat unik dan kunjungan ke sini pasti pengalaman baru yang anda mungkin tidak akan dapat di tempat lain.

Hidangan menu Barat serta aneka pilihan kek dan makanan ringan lain, anda boleh bersantai sambil menikmati hidangan disediakan berlatar belakangkan sawah padi. Pasti menarik, bukan?

                                                                                           (Gambar – N.16 Facebook)

 

                                                                                                      (Gambar – Jasmin Yeow)

#3 Ah Ma’s House

Rumah kampung tradisional ini penuh dengan barang antik seperti telefon lama, radio, mesin taip, peti televisyen lama, perkakasan memasak lama, dan kerusi rotan. Masuk ke dalam rumah lama ini pasti mengimbau kenangan zaman kanak-kanak anda. Kalau anda jenis suka mengumpul barang antik, di sini ada dijual barang antik seperti mangkuk tingkat.

Bagi mereka yang zaman kanak-kanaknya di era 90an pasti teruja melihat koleksi pelbagai makanan ringan atau jajan yang biasa dibeli dulu dan paling best pengunjung boleh lihat bagaimana kuih sepit dibuat secara tradisional dengan menggunakan kayu arang.

                                                                                                           (Gambar – DiscoverKL)                                                                                                                           

#4 Pantai Redang

Di Sekinchan juga terdapat sebuah pantai yang popular iaitu Pandai Redang namun malangnya pantai ini tidak sesuai untuk bermandi manda. Tapi jangan risau, anda masih boleh beriadah di sini sambil menikmati matahari terbenam mahupun bermain laying-layang. Bawa ahli keluarga dan rakan merakam gambar sebab pemandangan di sini tidak kurang menariknya.

                                                                        (Gambar – penangfoodforthought.com)

#5 Sky Mirror

Sky Mirror yang turut digelar sebagai Salar De Uyuni Malaysia ini merupakan lokasi untuk anda bergambar sepuas hati. Memang rugi kalau jadi rakyat Selangor tapi tidak pernah menjejakkan kaki di sini.

Sky Mirror ini sebenarnya sebuah fenomena unik yang hanya berlaku pada waktu air surut dan ketika air tenang dari pukulan ombak, di mana pada waktu ini anda boleh berjalan di ‘atas’ air yang menghasilkan refleksi seolah-olah cermin.

Namun begitu, fenomena ini hanya berlaku 6 hari pada setiap bulan berdasarkan kalendar lunar Cina iaitu pada hari pertama, ke-2, ke-14, ke-15, ke-16 dan juga ke-30. Untuk menuju ke sini, anda perlu menaiki bot dari Jeti Sasaran yang hanya mengambil masa dalam 30 minit.

                                         (Gambar – Sky Mirror World Tour Facebook)                                                                                       

#6 Kilang Pemprosesan Padi dan Galeri (Paddy Gallery)

Kalau berkunjung ke Sekinchan, wajib singgah ke sini kalau anda mahu mengetahui lebih lanjut mengenai pemprosesan padi dan juga mengenai Sekinchan.

Kilang Pemprosesan Padi dan Galeri adalah sebuah bangunan besar yang dikelilingi oleh sawah padi dan juga mempunyai muzium mini untuk pelancong mengetahui lebih lanjut mengenai pemprosesan padi dan sejarah Sekinchan.

Terdapat turbin air kayu dengan kolam air di pintu masuk galeri, sebuah mesin padi untuk menanam padi yang di panggil buggy mini, pameran perbezaan jenis-jenis padi, barang tradisional untuk pemprosesan padi pada zaman dahulu dan banyak lagi.

Masa terbaik untuk melihat sawah padi dengan pemandangan yang menakjubkan adalah antara Jun dan Disember iaitu sebelum musim menuai.

 

                                                                                            (Gambar – momscalling.com)

 

 

Written by Isz Yusliza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pengecualian caj RM1 ATM MEPS kekal

Dolla terharu media antarabangsa bandingkan mereka dengan BLACKPINK