in ,

Sybil Kathigasu – Serikandi Malaya

Pada 3 September 1899, seorang bayi perempuan dilahirkan kepada peladang Ireland-Eurasia Joseph Daly dan bidan Beatrice Matilda Daly, di Medan, Sumatera, ketika Indonesia dikenali sebagai Hinbeliau Timur Belanda. Bayi ini adalah Sybil Kathigasu, serikandi dan pejuang kebebasan yang tidak begitu dikenali di Malaysia.

Sybil berkahwin dengan Dr. A.C. Kathigasu dan mempunyai 4 orang anak, 3 anak kandung dan 1 anak angkat. Anak sulung mereka, Michael, meninggal ketika beliau masih bayi kerana kecacatan kelahiran yang besar, dan pasangan itu kemubeliaun mengambil William Pillay, seorang anak lelaki yang dilahirkan dan tinggal bersama ibu Sybil sebagai anak angkat. Mereka kemubeliaun melahirkan dua anak perempuan, Olga dan Dawn.

Pasangan ini mengendalikan klinik di Jalan Brewster, yang kini dikenali sebagai Jalan Sultan Idris Shah di Ipoh. Sybil terkenal dengan masyarakat setempat di sana kerana sifat peramahnya dan kefasihannya dalam bahasa Kanton mendekatkannya kepada masyarakat Cina tempatan. Sybil dan suaminya terpaksa meningggalkan klinik mereka ketika Jepun mula mengebom Ipoh. Mereka berlindung di tempat rakan mereka di Papan. Ketika pendudukan Jepun di Tanah Melayu, mereka terus tinggal di Papan, dan akhirnya mendirikan klinik baru di sana. Ketika situasi kembali tenang, Dr. Kathigasu kembali ke Ipoh untuk membuka semula klinik di sana, sementara Sybil tinggal di Papan, menjaga dispensari dan memberikan rawatan percuma kepada orang miskin.

Rumah Sybil

Dispensari ini berperanan lebih besar dalam sejarah penjajahan Jepun di Tanah Melayu. Sybil tahu yang beliau harus memainkan peranan dalam penentangan terhadap penjajahan Jepun. Beliau kemubeliaun bersetuju untuk memberikan rawatan kepada gerakan gerila Malayan People’s Anti-Japanese Army (MPAJA). Halaman belakang klinik ditanam dengan sayur-sayuran untuk memberi perlindungan kepada anggota MPAJA yang memerlukan rawatan, yang dibawa masuk untuk rawatan dari pintu belakang klinik. Sybil juga memiliki “Josephine”, sebuah radio yang beliau gunakan untuk mendengar siaran British Broadcasting Corporation (BBC) untuk berita, dan menyampaikan setiap maklumat yang beliau dapati kepada guerila.

Akhirnya Dr. Kathigasu ditangkap, diikuti oleh Sybil. Orang Jepun telah mengetahui tentang kegiatannya yang “subversif”, yang menyebabkan mereka diseksa untuk mendapatkan maklumat. Mereka mencabut kuku tangannya dengan tang, membakar kakinya dengan batang besi, dan memaksanya meminum air yang banyak sebelum memijak perutnya yang kembung. Mereka juga memukulnya dengan sebatang kayu buluh sehingga beliau mengalami kerosakan pada tulang belakang dan tengkorak. Mereka juga menyiksa anak perempuan bongsunya, Dawn, pada usia 7 tahun, untuk mendorong Sybil memberikan maklumat. Ibu dan anak tidak menyerah. Sybil ditahan di balai polis pusat Ipoh, di bawah jagaan ketua Ipoh Kempeitai yang terkenal, Ekio Yoshimura dari Oktober 1943 hingga Julai 1945. Sybil dituduh sebagai perisik, berkomunikasi dengan musuh, memberikan bantuan perubatan gerila Komunis, dan memiliki radio untuk mendengar propaganda musuh. Beliau kemudian dipindahkan ke penjara Batu Gajah dan akhirnya diadili di lokap Ipoh.

Orang Jepun menyerah pada 6 September 1945, dan tiga minggu kemudian, Sybil ditemui di penjara Batu Gajah, dan dipindahkan ke hospital oleh unit Tentera British yang diketuai oleh Kapten David McFarlane. Beliau kemudian diiring kembali ke Papan, di mana seluruh kontinjen MPAJA dan juga seluruh bandar Papan semua keluar untuk menyambutnya sebagai pahlawan.

Tidak lama kemudian, kerajaan Britain menerbangkan Sybil ke London untuk mendapatkan rawatan untuk kecederaan yang dialaminya. Semasa berada di sana, beliau dipanggil ke Istana Buckingham, dan dianugerahkan Pingat George oleh Raja George VI atas peranannya dalam kekalahan Jepun di Tanah Melayu.

Kecederaan Sybil sangat teruk. Luka lama pada rahangnya yang disebabkan oleh but tentera Jepun membawa serangan septikemia yang ternyata membawa maut. Beliau meninggal dunia akibat kecederaan di Scotland. Jenazah dibawa pulang ke Ipoh setahun kemudian dan akhirnya dikebumikan di tanah perkuburan Gereja St Michael’s. Jenazah Sybil tiba di Pulau Pinang dengan menaiki kapal dari Scotland dan dibawa pulang ke 141 Brewster Road. Keesokan harinya menyaksikan salah satu perarakan pengebumian terbesar di Perak, yang warga Perak dan juga tempat lain datangf mengucapkan selamat tinggal kepada serikandi mereka.

Sybil Kathigasu, hingga akhir, tetap menjadi pejuang kebebasan yang hebat. Keberaniannya yang tinggi harus diserlahkan sebagai mercu tanda kesetiaan dan teladan untuk melakukan perkara yang betul walaupun keadaan yang susah. Sistem pendidikan kita akhir-akhir ini seolah-olah meninggalkan banyak wira tempatan. Wira-wira seperti Sybil, Sarjan Hassan, Leftenan Adnan, Kanang anak Langkau dan banyak lagi dilupakan dan hanya diceritakan sebagai kisah tempatan, kerana pemodenan mengambil alih perhatian kanak-kanak hari ini. Kementerian Pendidikan mungkin boleh mempertimbangkan memperkenalkan semula bab-bab yang lebih komprehensif mengenai wira-wira tempatan kita dalam sukatan pelajaran sejarah untuk memastikan bahawa jasa mereka tidak dilupakan dalam pembangunan Malaysia sebagai negara yang merdeka.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Muat naik foto berniqab, Ifa Raziah belum terfikir ikut jejak langkah Neelofa

Bulan Biru?