in , ,

Sektor Yang Paling Mencemarkan Air Di Dunia

Pencemaran air adalah degradasi badan air. Sumber air seperti itu boleh merangkumi sungai, kolam, air tanah, laut, dan lain-lain. Pencemaran air berlaku kerana cairan yang tidak difilter dibuang ke dalam bekalan air atau ketika bekalan air hanyalah tempat pengumpulan sampah bagi orang yang tidak beretika. Terutama dengan jumlah spesies yang terdapat di badan air yang berlainan di bumi, kesan pencemaran air akan memberi kesan domino pada persekitaran air.

Terdapat tiga laman web di mana pencemaran air boleh berlaku; sumber titik di mana pencemaran air berlaku dari sumber umum yang dapat dikesan dengan mudah, seperti parit dan paip. Pencemaran sumber bukan titik adalah kesan terkumpul yang berlaku setelah kepekatan kecil pencemaran dari pelbagai sumber dihasilkan di satu lokasi. Akarnya tidak dikenali dan tidak mudah dikenali. Pencemaran air bawah tanah berlaku kerana badan air bukan permukaan secara tidak sengaja dicemari oleh pencemaran luaran oleh rembesan.

Beberapa industri pencemaran air yang paling banyak dijelaskan di bawah:

1) Industri kecil dan besar

-Banyak perniagaan menghasilkan sejumlah besar sisa berbahaya yang tidak dibuang dengan secukupnya. Sebilangan besar sisa ini mengandungi bahan kimia radioaktif yang sangat memudaratkan ekosistem. Beberapa kilang tidak merawat sampah mereka dengan betul dan, sebagai akibatnya, sampah yang tidak difilter sampai ke sungai, meningkatkan jumlah nutrien yang menyumbang kepada eutrofikasi badan air sisa, yang memicu mekar alga. Ini, pada dasarnya, akan mengurangkan jumlah oksigen terlarut di dalam air, yang juga mempengaruhi suhu air, keanekaragaman hayati tubuh dan indeks kualiti air secara keseluruhan.

2) Kumbahan

-Di banyak rumah, air sisa dan saluran air yang dikeluarkan dikeluarkan secara kimia, yang kemudiannya dibuang ke laut. Selain mengandungi bahan beracun, banyak mikrob dan virus masih terdapat di dalam air kumbahan. Mereka akan menjangkiti pelbagai flora dan fauna laut yang kemudian berfungsi sebagai vektor, menimpa spesies lain yang bersentuhan dengan atau menelannya. Salah satu gambarannya ialah kitaran jangkitan cacing pita yang terjadi pada ikan mentah atau kurang matang, dan parasit ini melengkapkan kitaran hidupnya di usus dan usus manusia, yang bergerak melalui kotoran manusia. Sekiranya air buangan tidak ditangani dengan baik, larva cacing pita dapat menggunakan ikan sebagai perantara sebelum ikan dimakan.

3) Pertanian

-Sekarang ini, banyak ladang baru mendorong pertumbuhan pengeluaran mereka dengan kuat melalui baja kimia dan racun perosak. Walaupun sangat bagus untuk meningkatkan kecergasan tanaman, penggunaan barang-barang ini secara berlebihan juga mengakibatkan pencampuran air hujan yang berlebihan, mengakibatkan limpasan kimia yang mempengaruhi saluran air. Sebagai larian mencemari sungai, bahan pencemar ini merosakkan biota laut, mengakibatkan hilangnya biodiversiti dan eutrofikasi.

Banyak usaha sedang dilakukan, baik di dalam negera dan di seluruh dunia, untuk memastikan bekalan air Bumi selamat. Namun, kebenaran masalahnya serius, dan memerlukan komitmen seluruh masyarakat untuk menjaga keselamatan perairan kita. Hari ini, para saintis telah menyatakan beberapa kawasan di Great Barrier Reef Australia telah pupus, yang merupakan kerugian besar terhadap kecergasan persekitaran Bumi. Sekiranya kita tidak membuat usaha sekarang untuk mengelakkan pencemaran sungai kita, kita mungkin akan menyaksikan kemerosotan persekitaran dalam skala besar dalam waktu yang terdekat ini.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bolehkah Industri Penerbangan Diselamatkan?

Bekalan vaksin COVID-19, penipuan siber tumpuan Dewan Rakyat hari ini