in

[PILIHAN SABAH] PKR umum kerusi DUN Sabah hari ini

NILAI, 9 April -- HAMBAR ... Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Rafizi Ramli berucap di hadapan 30 penduduk setempat pada Sesi Sembang Santai PKR Bersama Penduduk Kampung Jijan di Kota Seriemas hari ini. -- fotoBERNAMA (2018) HAK CIPTA TERPELIHARA

Oleh Hasif


Malam
ini , Parti Keadilan Rakyat (PKR) bakal membuatpengumuman mengenai kerusi Dewan UndanganNegeri Sabah. Ia berikutan semua ahli pimpinan PKRsudah berada di Sabah pada ketika ini untukbermesyuarat  pada petang ini dan tujuan mesyuarattersebut adalah untuk berbincang dan mengusulkannama calon yang akan dicalonkan dalam Pilihan Raya Negeri Sabah.

Ia bertepatan dengan Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Dato’ Seri Wan Azizah yang sudah berada di Sabah padaketika ini. Ada yang mengatakan bahawa malam inimerupakan waktu dimana PKR bakal mengumumkancalon kerusi untuk parti tersebut.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang lalu, terdapat sebanyak 60 kerusi DUN yang dipertandingkandi Sabah dengan PKR bertanding di sembilan kerusiDUN, iaitu Inanam, Tempasuk, Kadamaian, Moyog, Karanaan, Matunggong, Tamparuli, Kuala Penyu danApi-Api.

Dewan Rakyat pada Julai tahun lalu telah meluluskanusul bagi tambahan 13 kerusi DUN Sabah, menjadikankedudukan semasa 73 kerusi daripada jumlah yang asaliaitu sebanyak 60 kerusi.

Sebanyak 13 DUN berkenaan ialah N02 Bengkoka, N06 Bandau, N08 Pintasan, N13 Pantai Dalit, N17 Darau, N24 Tanjung Keramat, N27 Limbahau, N44 Tulid, N47 Telupid, N51 Sungai Manila, N58 Lamag, N61 Segamadan N70 Kukusan.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Warisan umum calon 10 September ini

Jamal bertuala lagi!!