No DAP, No Anwar: MP UMNO Tandatangani SD Sokong Anwar Langgar Dasar Parti

Setiusaha Agung Barisan Nasional Tan Sri Annuar Musa berkata dasar No DAP, No Anwar merupakan ketetapan parti yang telah dibuat oleh Barisan Nasional (BN) dan melanggarnya bererti mereka sudah melanggar dasar parti.

Mengulas mengenai dakwaan ada ahli Parlimen UMNO yang menandatangani akuan bersumpah (SD) memberi sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, beliau berkata:

“Saya boleh mengesahkan sebagai Setiausaha Agung BN, soal SD ini bukan merupakan keputusan parti dan tidak dibincangkan di peringkat parti.”

“Dasar ‘No Anwar, No DAP’ tidak dikompromikan. Dasar itu masih terpakai sehingga saat ini dan perkara selain itu melanggar keputusan parti.”

Tambahan beliau lagi, kalau tuduhan yang dibuat tidak berasas, akan ahli Parlimen yang berkaitan perlu membuat laporan.

Menurut akhbar FMT, antara nama ahli Parlimen UMNO yang didakwa menandatangani SD menyokong Anwar adalah Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Mantan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, ahli Parlimen Pasir Salak Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, ahli Parlimen Pontian Datuk Seri Ahmad Maslan, dan ahli Parlimen Padang Rengas Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Tambahan daripada senarai tersebut turut menamakan ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Mokhtar Radin, ahli Parlimen Kimanis Datuk Mohamad Alamin, ahli Parlimen Machang Datuk Ahmad Jazlan Yaakub, ahli ParlimenPaya Besar Mohd Shahar Abdullah, dan ahli Parlimen Parit Mohd Nizar Zakaria sebagai diantara 113 yang telah menandatangani SD menyokong Anwar Ibrahim.

Annuar turut berkata, jika ada yang ingin melanggar dasar parti, mereka yang terlibat perlu berhenti menjadi ahli parti.

Berita selanjutnya menyusul. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *