in ,

Mohd Hamdi dilantik Naib Canselor UM

PUTRAJAYA: Prof Datuk Dr Mohd Hamdi Abd Shukor dilantik Naib Canselor Universiti Malaya (UM) yang baharu berkuat kuasa 1 November ini.

Kementerian Pengajian Tinggi dalam kenyataannya berkata pelantikan Mohd Hamdi yang juga Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu bagi menggantikan penyandang jawatan, Datuk Dr Abdul Rahim Hashim yang akan tamat kontrak esok.

Katanya, lantikan baharu itu sah dalam tempoh tiga tahun sehingga 31 Oktober 2023.

“Pelantikan itu dibuat selepas Jawatankuasa Tetap Pemilihan Naib Canselor Universiti Awam bersidang dan membuat penilaian terhadap calon pada 5 Oktober lalu.

“Kementerian percaya dengan pelantikan ini, Mohd Hamdi dapat meneruskan kesinambungan pencapaian dan sumbangan beliau dalam mengekalkan pencapaian dan kegemilangan Universiti Malaya sebagai universiti penyelidikan terkemuka di negara ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, KPT turut merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Abdul Rahim atas sumbangan dan kepemimpinan beliau selama ini sehingga UM dinobatkan sebagai antara universiti terbaik dunia.

Sebelum ini, Mohd Hamdi, 49, sudah berkhidmat sebagai Naib Canselor UKM hampir dua tahun selain pernah memegang jawatan pentadbiran dan akademik lain seperti Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Akademik dan Antarabangsa) UM.

Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Mekanikal) dari Imperial College, London, England; Master of Science in Advanced Manufacturing Technology and System Management dari University of Manchester Institute Science and Technology, United Kingdom dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD), Doctor of Engineering on Thin Film Coating for Biomedical Applications dari Kyoto University, Jepun.

-BERITA HARIAN

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TUDM terbangkan barangan kritikal ke Sabah

Baim Wong bakal timang anak kedua