in , ,

Menggunakan Semula Air Sisa

Terdapat tiga jenis air yang digunakan dalam kehidupan seharian. Air tawar atau air paip yang merupakan air yang bersih dan boleh digunakan untuk diminum. Air tawar apabila digunakan dapat dikategorikan kepada dua jenis. Air yang digunakan setelah mencuci pinggan, membasuh baju, atau mandi disebut air sisa . Sebarang air lain yang menghasilkan kumbahan atau sisa dapur dikenali sebagai air kumbahan. Air sisa  biasanya mengandungi sabun, minyak, zarah makanan, kotoran, rambut dan lain-lain tetapi boleh digunakan semula setelah dikeluarkan. Ini mempunyai dua kali ganda faedahnya. Pertama, ia mengurangkan penggunaan air tawar yang diperlukan di rumah tangga untuk aktiviti yang menggunakan air yang bukan untuk diminum, dan kedua, meminimumkan jumlah air buangan yang memasuki sistem pembetung, saluran air atau septik.

Air sisa  ini dapat digunakan dalam banyak cara di rumah atau bangunan komersial. Biasanya, bangunan komersial mungkin tidak menghasilkan air sisa  dari air mandian tetapi air sinki boleh digunakan.

Penggunaan dalaman:

Penggunaan semula air sisa  boleh menjadi pilihan terbaik untuk pangsapuri atau rumah di mana penggunaan air tinggi untuk aktiviti yang menggunakan air yang bukan untuk diminum. Air yang dihasilkan dari sinki bilik mandi atau air yang terbuang ketika memanaskan air mandi atau air mandi tidak terlalu kotor dan boleh digunakan semula. Ia boleh dikumpulkan dalam baldi dan boleh digunakan untuk mengepam tandas daripada menggunakan tangki pembilas. Sedikit perubahan pada kelengkapan bilik mandi dapat membantu mencapai tahap yang sama dan menjimatkan aktiviti yang tidak praktikal menggunakan baldi. Contohnya sinki bilik mandi boleh dihubungkan dengan tangki siram untuk mengumpulkan air di dalam tangki siram setiap kali sinki digunakan.

Dobi dan landskap:

Cara lain yang lebih mudah untuk menggunakan semula air sisa  adalah menggunakan air cucian untuk menyiram tanaman. Air yang dihasilkan selepas mencuci pakaian, dengan syarat anda tidak menggunakan klorin, peluntur atau bahan kimia keras lain untuk mencuci pakaian, dapat dikumpulkan dalam baldi untuk mengisi keperluan air tanaman kebun atau tanaman di balkoni anda. Hos mesin basuh boleh disambungkan ke paip dengan hujungnya di kebun untuk secara langsung menjirus air sisa  ke kebun setiap kali cucian selesai. Sekiranya anda tidak mempunyai kebun, air dapat dikumpulkan untuk menyiram tanaman di balkoni atau teres. Sekiranya bahan kimia digunakan untuk mencuci maka air sisa  perlu dirawat agar tidak membahayakan tanaman.

Air sisa yang dihasilkan dari tab mandi:

Mandi di dalam tab air biasanya memerlukan kuantiti air yang baik untuk aktiviti seperti itu yang dapat dimanfaatkan lebih jauh. Ini mungkin memerlukan beberapa perubahan paip. Tab mandi dan saliran air yang membawa air pancuran disambungkan ke paip yang membawa air ke tangki air sisa  yang dipasang di kebun untuk mengumpulkan air dan menggunakan semula untuk menyiram tanaman. Air sisa  yang disimpan di dalam tangki perlu dirawat untuk mengeluarkan bahan kimia atau sabun dari air untuk penggunaan selanjutnya.

Kaedah mudah dan bijak menggunakan semula air sisa dapat membantu kita mengatasi krisis air dan juga menjimatkan wang.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nina Iskandar kembali bertudung

5 Tempat Makan yang Harus Dikunjungi di Pulau Pinang