in , ,

Manfaat Permainan Video

Sebilangan besar daripada kita yang Generasi Y dan seterusnya tidak asing lagi dalam permainan video. Permainan video telah berkembang dari permainan pemain mudah, satu pemain, hingga permainan berbilang pemain yang kompleks yang dimainkan melalui internet. Bertentangan dengan kepercayaan yang permainan video hanyalah sumber hiburan dan sesuatu yang menggangu perhatian, , penyelidikan baru-baru ini membuktikan bahawa permainan mempunyai banyak faedah dan yang paling penting di antaranya adalah pengembangan kemahiran kognitif pada kanak-kanak dan orang dewasa. Sama seperti senaman fizikal membantu meningkatkan dan menguatkan otot, permainan kognitif membantu membiasakan otak seseorang dalam rangsangan berterusan, sehingga meningkatkan prestasi otak. Berikut adalah beberapa faedah kognitif bermain permainan video.

  • Meningkatkan koordinasi. Semasa seseorang bermain permainan video, mereka bukan hanya menatap komputer secara pasif. Aktiviti dan tindakan di skrin memberi banyak rangsangan mental. Untuk bermain, dia perlu menyelaraskan pergerakan visual, pendengaran dan fizikal mereka.

  • Meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah. Permainan video melibatkan peraturan tertentu. Pemain harus berfikir dengan teliti sebelum mengambil langkah seterusnya untuk terus bermain. Sesetengah permainan memerlukan pemain untuk mengambil tindakan yang pantas, dan ini dapat mempertingkatkan kemahiran seseorang itu dalam penyelesaian masalah.

  • Meningkatkan daya ingatan. Memain permainan video memerlukan memori yang melibatkan daya pengelihatan dan pendengaran. Pemain dikehendaki membaca atau mendengar arahan yang mungkin hanya diberikan pada awal permainan, oleh itu perlunya mengingatnya sepanjang permainan. Penguasaan kekunci pada papan kekunci boleh membantu anda menggerakkan watak anda dalam permainan dengan mudah. Ini membantu meningkatkan daya ingatan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

  • Meningkatkan perhatian dan tumpuan. Permainan video terutamanya permainan aksi, terbukti dapat menarik perhatian pemain untuk sepanjang tempoh permainan. Ini disebabkan oleh keperluan pemain untuk mencapai objektif tertentu dalam permainan, dan dapat maju ke tahap seterusnya.

  • Meningkatkan kepantasan otak. Semasa bermain, otak menerima banyak rangsangan, termasuk pengelihatan dan pendengaran. Menurut penyelidikan, individu yang sering bermain permainan video dapat memproses perangsang ini lebih cepat daripada mereka yang tidak bermain. Perangsang ini memastikan bahawa otak terus bekerja untuk menafsirkan rangsangan yang diterima, justeru menambahbaik kepantasan otak.

  • Meningkatkan kemahiran multitasking. Ada permainan yang memerlukan seseorang untuk menggunakan beberapa fungsi untuk menggerakan watak dalam permainan itu, di samping memantau statistik yang dipaparkan di skrin seperti tahap tenaga, musuh yang akan datang, peluru yang tersisa, masa, dan sebagainya. Ini boleh melatih otak pemain untuk membuat beberapa perkara pada satu masa.

  • Meningkatkan kemahiran sosial. Permainan dalam talian membolehkan ramai pemain terlibat dalam permainan tertentu secara serentak. Oleh itu, terdapat komunikasi yang berterusan di antara para pemain yang seterusnya menghasilkan pengembangan hubungan yang bermakna dan akrab di antara mereka.

Walaupun permainan komputer mungkin bermanfaat, ada keperluan untuk memainkannya secara sederhana. Penting juga untuk memilih permainan yang tepat kerana tidak semuanya memberikan faedah kognitif yang sama. Umur juga harus menjadi faktor. Kanak-kanak kecil tidak boleh terdedah kepada permainan ganas. Pendek kata, kesederhanaan harus dipraktikkan apabila bermain permainan video supaya ia tidak menjadi satu ketagihan.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

“Ultraman Kecek Klate Ke?” – Comelnya Gelagat Tok Dalang Cilik Ini

Saya ‘kebal’ COVID-19 – Trump