in ,

Lebih 37 ribu usahawan gulung tikar sepanjang pandemik COVID-19

Kuala Lumpur – Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) hari ini melaporkan, sebanyak 37,415 usahawan tempatan terpaksa ‘gulung tikar’ sepanjang tempoh pandemik COVID-19 melanda negara.

Menterinya, Tan Sri Noh Omar berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 26,007 daripadanya adalah usahawan mikro dan bakinya sebanyak 2,738 merupakan perusahaan kecil serta sederhana (PKS).

Justeru katanya, MEDAC menyambut baik keputusan kerajaan untuk menarik semula larangan rentas negeri yang bermula pada 11 Oktober semalam.

“Pengumuman ini merupakan langkah yang terbaik dan peluang kepada rakyat terutamanya usahawan perusahaan mikro kecil dan sederhana (PMKS) bagi memulihkan perniagaan mereka dan yang penting meneruskan kelangsungan hidup mereka,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut Ahli Parlimen Tanjong Karang itu, semua sektor perniagaan terutama sektor informal akan menerima ganjaran pendapatan setelah melalui fasa pertama ditutup, terakhir dibuka (FCLO).

“Saya telah menggariskan dasar dengan menumpukan kepada penyelarasan dan penjajaran pelaksanaan program-program di kementerian dan 11 agensi di bawahnya bagi memastikan segala inisiatif serta pakej-pakej yang diperkenalkan oleh kerajaan sampai kepada golongan usahawan PMKS yang terkesan,” katanya.

Beliau berkata, penyelarasan ini meliputi kumpulan sasar, nilai pembiayaan, kadar bantuan, geran, skop program dan mekanisma pelaksanaan.

“Kumpulan fokus tersebut adalah golongan usahawan dan koperasi yang terkesan akibat COVID-19, golongan yang diberhentikan kerja dan berminat untuk menjadi usahawan serta graduan yang tiada pekerjaan dan ingin menjadi usahawan; golongan asnaf dan usahawan yang menggunakan modal sendiri,” tambah beliau.

Katanya, kementerian optimis kebenaran tersebut dapat memberi keseimbangan dalam membantu mempergiatkan kembali aktiviti ekonomi secara fiskal dan pada masa sama dapat melandaikan lengkuk jangkitan Covid-19.

“Kementerian terus komited dalam agenda melahirkan Bangsa Usahawan, selaras dengan aspirasi Keluarga Malaysia selari dengan usaha mempertingkat keseimbangan ekonomi di wilayah kurang membangun, penekanan kepada aspek keusahawanan akan dipertingkatkan sebagai antara potensi peluang penjanaan pendapatan yang lebih menyeluruh,” katanya. – Bernama

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 kanak-kanak hilang ditemukan lemas

Permohonan jaminan anak SRK ditolak, Aryan dihantar ke penjara