in ,

Kepentingan Memakai Pelitup Muka

Pemakaian topeng atau pelitup muka di tempat-tempat awam adala satu perkara yang sedang hangat diperkatakan akhir-akhir ini. Terlalu ramai orang mengambil mudah tentang pemakaian topeng, malah ada juga yang berpendapat yang mereka tidak perlu bertopeng kerana mereka tidak berisiko tinggi. Namun, memakai penutup muka di tempat awam di mana langkah-langkah penjarakkan sosial sukar dijaga, terutamanya di kawasan penyebaran berasaskan masyarakat lebih tinggi, misalnya seperti di kedai runcit dan farmasi. Ini adalah kerana virus yang menyebabkan COVID-19 dapat disebarkan oleh orang yang telah dijangkiti sebelum gejala-gejala penyakit muncul. Ramai orang dengan COVID-19 tidak menyedari bahawa mereka membawa virus tersebut. Dianggarkan bahawa 40% orang dengan COVID-19 tidak simptomatik tetapi berpotensi menyebarkan virus kepada orang lain. Sekiranya tidak ada ujian saringan yang meluas, banyak orang yang secara tidak sedar menyebarkan virus di komuniti mereka tak akan dapat dikesan.

Kepentingan penggunaan penutup muka di khalayak ramai digambarkan dalam grafik yang dilihat di sini. Sekiranya semua orang memakai penutup muka untuk melindungi satu sama lain, maka semua orang dapat mengurangkan risiko penularan virus. Ini, bersama dengan jarak sosial dan pembersihan tangan yang kerap, akan menjadi penting dalam membatasi penyebaran COVID-19. Topeng dan penutup muka dapat mengelakkan pemakainya daripada menyebarkan virus COVID-19 kepada orang lain dan boleh memberi perlindungan kepada pemakainya. Pendekatan kawalan sumber ini mencerminkan penukaran bentuk pemikiran dari perspektif ‘perubatan’ (adakah ia akan melindungi pemakainya?) ke perspektif ‘kesihatan awam’ (adakah ia akan membantu mengurangkan penularan dan risiko kepada semua orang?)

Sumber: www.eamc.org

Penggunaan topeng secara meluas dapat mengurangkan penularan virus di kalangan masyarakat dengan mencegah siapa pun, termasuk mereka yang secara tidak sengaja membawa virus itu, dari menyebarkannya kepada orang lain. Topeng bukanlah penghalang yang sempurna untuk penularan virus, tetapi langkah ini tidak perlu sempurna jika disertai langkah-langkah pencegahan yang lain. Penggunaan topeng di tempat-tempat awam harus disertai dengan langkah-langkah kesihatan awam yang lain seperti jarak fizikal, ujian, mengesan kontak dan sekatan pada perhimpunan besar. Langkah-langkah tersebut juga tidak sempurna dengan tersendirri, tetapi apabila langkah-langkah ini diambil secara bersama, gabungannya menjadi sangan berkesan dan boleh memperlambatkan penularan justeru mengurangkan jangkitan di kalangan masyarakat.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aaron Aziz sebak lepas anak ke luar negara

Bekas pesakit COVID-19 dijemput sertai penyelidikan perubatan