in ,

Jawatankuasa khas tangani isu warga Malaysia hilang kerja di Singapura

KUALA LUMPUR, July 21 -- Human Resources Minister Datuk Seri M. Saravanan during the press conference after official lauching of Workplace Health Promotion Seminar 2020 and Activ@Work Challenge 2019 Award at World Trade Centre (WTC) today. --fotoBERNAMA (2020) COPYRIGHT RESERVED

PUTRAJAYA: Kementerian Sumber Manusia sudah menubuhkan satu Jawatankuasa Pasukan Petugas Khas yang akan menangani isu pekerja Malaysia di Singapura yang diberhentikan kerja susulan penularan COVID-19.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan, berkata ketika ini dianggarkan seramai 400,000 rakyat Malaysia bekerja di negara jiran itu, dengan 300,000 daripada mereka menetap di sana.

Beliau berkata, baki 100,000 pekerja Malaysia berulang alik antara Johor Bahru ke Singapura.

Katanya, penularan wabak COVID-19 dan peningkatan kes di Singapura menyebabkan ramai pekerja Malaysia di negara itu mulai terjejas apabila sebilangan majikan memberi notis penutupan sementara syarikat, antara dua minggu dan sebulan sejak Februari lalu.

“Penularan wabak COVID-19 menyebabkan berlakunya peningkatan statistik pemberhentian kerja rakyat Malaysia di Singapura.

“Kerajaan memandang serius perkara ini dan Kementerian Sumber Manusia menubuhkan satu Jawatankuasa Pasukan Petugas Khas bagi membangunkan pangkalan data yang komprehensif mengenai pekerja Malaysia di Singapura.

“Objektif penubuhan jawatankuasa ini adalah untuk mengenal pasti strategi dan pelan tindakan dalam usaha membantu mereka yang terkesan,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Saravanan berkata, jawatankuasa itu turut dianggotai Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI); Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC); Unit Perancangan Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri (EPU); Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM); Jabatan Imigresen Malaysia (JIM); Kerajaan Johor; Institut Maklumat dan Analisis Pasaran Buruh (ILMIA); serta Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

Katanya, Mesyuarat Jawatankuasa itu akan dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Sumber Manusia dan mesyuarat pertamanya dijangka pada 30 Oktober ini.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Henti sementara guna 2 vaksin influenza

Empat potensi pencemaran sungai berjaya dihalang