in , ,

Industri kreatif negara dapat kelonggaran kerajaan

Putrajaya: Kerajaan telah bersetuju untuk melonggarkan Prosedur Operasi Standard (SOP) Fasa 1 bagi industri kreatif negara yang menjadi penyumbang kepada 2 peratus bersamaan RM29 bilion daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun 2019.

Menerusi kenyataan dikeluarkan Perdana Menteri, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob berkata, kelonggaran itu di harap mampu memberi kelegaan kepada lebih 1 juta penggiat, artis dan pekerja termasuk 19,000 syarikat berkaitan industri kreatif.

“Kelonggaran bersyarat ini tertakluk kepada semua pemain industri kreatif yang telah lengkap terima dua dos vaksin akan dibenarkan kembali bergiat semula di bawah Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) mulai 9 September ini.

“Susulan itu, kelonggaran ini juga turut memberi ruang untuk pembukaan semula pawagam-pawagam di seluruh negara dengan 50 peratus kapisiti,” ujar beliau.

Tambah Ismail Sabri, kerajaan sentiasa komited serta prihatin untuk merangsang kelangsungan ekonomi industri kreatif tanahair dan berharap penggiat seni serta pekerja dapat meneruskan kelangsungan hidup dengan lebih baik.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rumah ‘ayam’ berselindung di sebalik salon rambut diserbu

Satu dunia lupa siapa identiti Spider-Man sebenar?