in , ,

Burger Ramly – Raja Makanan Jalanan

Rakyat Malaysia terkenal dengan hobi kegemaran mereka, makan. Di kalangan semua bangsa dan budaya, cinta kepada makanan menyatukan rakyat Malaysia. Sebelum coronavirus melanda Malaysia, kita selalu boleh menyaksikan sekumpulan besar rakan dari pelbagai latar belakang berkumpul di kedai mamak atau di warung tepi jalan untuk makan malam dan berbual kosong.

Salah satu makanan jalanan yang paling popular adalah burger Malaysia, yang dikenali ramai sebagai burger Ramly. Penduduk tempatan menyukainya, penduduk tempatan yang berpangkalan di luar negeri sangat menginginkannya, orang asing jatuh cinta dengannya. Dengan menambahkan sentuhan khas Malaysia ke hamburger biasa, burger Ramly menyajikan daging burgernya yang dibungkus dalam bungkusan telur, diisi dengan sayur-sayuran segar, dibasahi dengan bumbu pilihan, dan diletakkan di antara roti bun. Walaupun kedengarannya seperti agak kekok untuk dimakan dengan kemas – ia pasti tidak akan kemas jika anda tidak menguasai kemahiran yang dimiliki oleh banyak rakyat Malaysia yang pandai menikmati burger ini – rasanya sangat sedap. Mereka yang berpendapat bahawa burger tidak sepatutnya dihidangkan seperti burger Ramly mingkin tidak akan menyukainya, tetapi pencinta burger Ramly tidak teragak-agak untuk mengotori jari mereka (dan menjilat setiap lelehan yang terlekat kepada jari mereka).

Semuanya bermula pada tahun 1979, ketika Haji Ramly Mokni merasa sukar untuk menentukan apakah peniaga jalanan di Kuala Lumpur sebenarnya menjaja daging halal. Dan beliau melihat jurang peluang di sana dan mengambilnya. Dia mendirikan gerai untuk menjual daging yang dikorbankannya sendiri, dan setelah setahun, bersama dengan isterinya, membentuk syarikat Ramly Group untuk memenuhi keperluan daging halal bagi semua umat Islam di kota itu. Sekarang, kita dapat menjumpai daging burger Ramly di hampir setiap gerai burger di Malaysia.

Apa yang menjadikan Ramly burger sebagai Ramly burger? Dan mengapa ia begitu popular?

Rahsia burger Ramly datang dari persiapannya. Semua daging burger memang berasal dari sumber yang sama; namun setiap penjual mempunyai rahsia tersendiri untuk menggorengnya. Biasanya, mereka membungkus roti dalam telur, membiarkan jus dan sos yang digunakan terlekat di dalam bungkusan telur, lalu menyumbang kepada kesedapan burger itu. Perasa juga merupakan faktor penyumbang penting dalam rasa, seperti marjerin, sos tomato, sos Worcestershire, dan perasa Maggi. Dengan keju, tomato segar dan selada, burger ini adalah satu nikmat yang lain daripada yang lain. Ia jelas berbeza dengan hamburger konvensional. Selain itu, ia dapat diubahsuaikan, misalnya, orang yang membenci bawang dapat memilih untuk tidak memasukkan bawang ke dalam burger mereka, dan mereka yang menyukai sayur boleh memesan selada tambahan di burger mereka. Selain ituharganya murah dan berpatutan.

Status burger Ramly telah mendapat tempat di antara makanan Malaysia lain yang telah diabadikan dalam jiwa setiap penggemar makanan di Malaysia, seperti nasi lemak, roti canai, sate, dan sebagainya. Minat terhadap burger ini sebenarnya telah mendorong orang untuk mengembangkan aplikasi seperti BurgerKatMane sehingga mereka yang menginginkan burger ini dapat mencari gerai terbuka terdekat pada waktu bila-bila sahaja.

Sayangnya, bagi rakyat Singapura, satu-satunya perkara yang asli tentang “Ramly burger” yang mereka makan hari ini hanyalah pembungkusnya. Daging burger tersebut telah dilarang di Singapura kerana daging yang digunakan untuk roti tersebut berasal dari sumber yang tidak disenaraikan dalam senarai Pengimportan Makanan Komersial untuk Daging yang disetujui oleh Agri-Food and Veterinary Authority of Singapore, yang kononnya boleh menimbulkan risiko kesihatan. Sebaliknya, warga New York sanggup membayar RM 51 untuk merasai burger Ramly di luar negara.

Yang pasti, burger Ramly adalah makanan yang mengingatkan kita semua yang baik tentang Malaysia. Tidak hairanlah mengapa ia dijuluki sebagai “Raja makanan jalanan”.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kesilapan teknikal, akaun Instagram Scha Alyahya Kembali aktif

Chacha Maembong buat laporan polis