in , ,

Bolehkah Industri Penerbangan Diselamatkan?

Pemulihan dalam industri penerbangan terhalang oleh peningkatan kes COVID-19, kerana sektor ini nampaknya tidak dapat mengurangkan kos untuk meneutralkan dan menampung kerugian untuk berhenti daripada muflis dan terus mengekalkan pekerja pada tahun depan, menurut International Air Persatuan Pengangkutan (IATA). Stefano Baronci, Ketua Pengarah, Airport Council International (ACI) Asia-Pasifik, menyatakan bahawa penjanaan pendapatan lapangan terbang secara langsung berkaitan dengan tahap lalu lintas. Larangan dan pembatalan penerbangan menyebabkan lebih sedikit penerbangan, oleh itu lebih sedikit pendapatan aeronautik masuk. Oleh itu, ini juga memberi kesan kepada masyarakat dan semua kakitangan yang bekerja dengan pelbagai sektor dan penyedia perkhidmatan di lapangan terbang.

Keseluruhan penjualan pasaran diproyeksikan akan menurun menjadi 46% pada tahun 2021 dari US $ 838bilion pada tahun 2019. Lalu lintas diprediksi akan menurun sebanyak 60% tahun ini berbanding 2019 dan permintaan untuk bulan Disember, yang biasanya merupakan bulan puncak, turun 68%. Permintaan perjalanan antarabangsa turun 90%, menyebabkan pesawat jarak jauh menjadi landasan. Sebaliknya, syarikat penerbangan bergantung pada penerbangan jarak pendek.

Dari segi kos, kira-kira 50% daripada harga syarikat penerbangan tetap atau separa tetap. Untuk mencapai tahap impak pada tahun 2021, kos seunit perlu dikurangkan sebanyak 30%. Walau bagaimanapun, industri penerbangan tidak dapat menurunkan kos penyewaan melebihi 10%, walaupun 60% armada global disewa. Bahan bakar adalah satu-satunya pro dalam situasi ini pada masa ini, telah turun sebanyak 42% sejak 2019.

Terdapat lebih banyak pemotongan pekerjaan dan pemotongan gaji yang diperlukan untuk mengurangkan kos buruh unit sebanyak setengah daripada kos pada suku ketiga 2020. Kecuali pembuat dasar segera bergerak, kira-kira 1.3 juta pekerja syarikat penerbangan berisiko kehilangan pekerjaan. Kesan domino yang akan diterapkan ini akan mengancam 3.5 juta pekerja tambahan dalam industri penerbangan bersama dengan 46 juta orang dalam ekonomi yang lebih luas yang pekerjaannya bergantung pada industri penerbangan, menurut IATA.

KDNK global juga akan terjejas dengan ketara dengan kurangnya hubungan syarikat penerbangan, yang akan mengganggu pertumbuhan ekonomi merangkumi AS $ 1.8 trilion. Walaupun dengan pemotongan pekerjaan, IATA mengatakan perbelanjaan bersih tetap lebih tinggi daripada penjualan pada tahun 2021, dan syarikat penerbangan melihat pembakaran lubang dalam poket mereka sendiri. Keselamatan kewangan tidak dapat dicapai sekarang untuk industri penerbangan walaupun mereka mempunyai pemotongan kos yang besar.

Written by Ezri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pasukan Thorium Dari UNITEN Juara Siswasat 2020

Sektor Yang Paling Mencemarkan Air Di Dunia