Bekas Setiausaha Agung Barisan Nasional Tan Sri Annuar Musa membidas kenyataan penggantinya Datuk Seri Ahmad Maslan kerana mengeluarkan surat menuntuk Ahli Parlimen UMNO untuk menyatakan persetujuan meminta Yang di-Pertuan Agong memanggil sidang Dewan Rakyat di bawah Perkara 150(3) Perlembagaan Persekutuan.

Menyifatkan surat itu sebagai melanggar etika berorganisasi, menghina keputusan UMNO dan cubaan menderhaka Yang di-Pertuan Agong, Annuar turut berkata ia merupakan satu usaha jelas untuk bersekongkol dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan DAP.

“Ia juga satu usaha yang jelas untuk terus bersekongkol dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar dan DAP yang sebelum ini meminta perkara yang sama dilakukan oleh Ahli Parlimen.”

Sementara itu Annuar berkata, surat yang dihantar oleh Ahmad Maslan mengandungi kesilapan dalam mentafsirkan Fasal 150(3) Perlembagaan Persekutuan.

Katanya Perkara 150(3) yang dirujuk bermaksud untuk membentangkan bagi tujuan pemakluman kepada Parlimen tentang Proklamasi dan Ordinan atau Undang-undang yang dibuat bagi tujuan pengistytiharan darurat.

Fadzly Hanaffi Muzayin

By Fadzly Hanaffi Muzayin

Writing opinions about politics, leadership, government, among other things.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *